SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Stockholms Judoklubb

Historia
 
SJK:s tidiga historia, som den skrevs ned 1981 av en av klubbens grundare, Stig Forsberg.

 

Stockholms Judoklubb bildades 1960 av tränande i ett privat träningsinstitut kallat Stockholms Judo- och Jiu-jitsuskola beläget på Skånegatan 110. Institutet förestods av Gerhard Gosen – svensk budosports ”grand old man”. Han var visserligen inte först med judo i Sverige men han lanserade aikido, karate och tai-chi i Sverige. Bland de än idag mer kända budoutövarna i klubben kan nämnas Robert von Sandor (kendo), Stig ForsbergOlle EdeklevPer ForsbergChrister WarfvingeLasse Holm med flera. Under 60-talet var klubben landets mest framgångsrika i Sverige med en eller flera svenska mästare varje år i seniorklassen.

 

1964 lyckades klubben få en egen dojo (nuvarande aikidodojon) i Brännkyrkahallen och inom ett halvår hade vi även lagt beslag på den outnyttjade boxningslokalen samt vissa timmar i tyngdlyftningen för karate- och kendoträning samt styrketräning. Ledare för aikido var Sven-Yngve Gyllsjö och Jan Beime, för karate Bo Ekström och för kendo Robert von Sandor. Några år senare var vi tvungna att frångå dåvarande organisation med fyra sektioner och bildade i stället förutom Stockholms JK även Stockholms Karateklubb (nu i Västertorpshallen), Stockholm Aikikai och Stockholms Kendoklubb. Med hjälp av statistik lyckades vi efter några år byta lokal med pingisen.

 

Klubben arrangerade de första officiella Svenska mästerskapen i judo 1962 i Eriksdalshallen och var initiativtagare till de mycket populära Collco Cuptävlingarna. Under åren 1962-63 var klubbens medlemmar, i avvaktan på den nya träningslokalen vi sökte, mycket aktiva med att bilda nya klubbar eller att hjälpa andra klubbar med instruktörer. För att för framtiden tillgodose klubbens behov av avancerade instruktörer sände klubben två av våra medlemmar – Lars Holm och Rolf Johansson – till två års träning i Japan bl a vid det kända Tenriuniversitetet.

Stig Forsberg

Tack Stig!


Stig Forsberg, en av svensk judos verkliga pionjärer, tillika en av grundarna av Stockholms Judoklubb 1960, gick bort 2017.
Några veckor innan pratade vi i styrelsen med honom. Han var 94 år och vi undrade om han kunde komma som hedersgäst när klubben arrangerade SM 10-11 juni 2017 i Eriksdalshallen. För Stig var med om att arrangera de första Svenska Mästerskapen i judo 1962 i samma hall. Tyvärr kände han sig inte i form nog och symboliskt gick han bort samma dag som SM startade, den 10 juni.

Det är viktigt att komma ihåg de människor på vars axlar nuvarande klubb och den svenska judon står. Vi skänker en tanke till Stig Forsberg, hans anhöriga och alla de han berört med sitt intresse för judo.

Läs gärna Lars Österlunds & Thomas von Gregerfelts fina runa om Stig Forsberg på Svenska Judoförbundets hemsida http://judo.se/2017/06/stig-forsberg-en-svensk-judopionjar-har-gatt-bort/

 

 

Judohistoria i Sverige och framgångar
Wolfgang Biedron med sitt brons från EM 1977. Foto: Conny Pettersson.

 

Judon började sitt intåg i Sverige på 1950-talet. Den första svenska klubben startades 1956 i Göteborg, och snart därefter uppstod ett flertal andra spridda över landet. Nio av dem möttes 12 september 1959 i samband med att en gemensam svensk tävling hållits och kom då överens om att starta Svenska Judoförbundet. SJF bildades formellt vid sitt första årsmöte 27 november 1960 och togs med i Riksidrottsförbundet 1961. Då ingick även Stockholms Judoklubb som en av de deltagande klubbarna efter att ha startats 1960.

Det första officiella SM i judo hölls 1962 i Stockholm och deltagare från Stockholms Judoklubb tog hem segern i både lättviktsklassen (Leif Åkerberg) och mellanviktklassen (Nils-Axel Alsén).

1964 blev Svenska Judoförbundet en del av Europeiska Judounionen samt Internationella Judoförbundet. Därigenom kunde Nils-Axel Alsén från Stockholms Judoklubb samt Günter Reichhardt från Linköping samma år bli Sveriges första EM-deltagare. Året därefter blev Nils-Axel Alsén även förste svensk att delta i VM. Det skulle dock dröja ytterligare till satsningen började ge medaljer. I det första europamästerskapet för damer 1975 tog Ann Löf från IK Södra hem bronset i -48 kg. 1977 tog sedan Wolfgang Biedron, Uppsala, genom en ipponvinst på uchi-mata Sveriges första herrmedalj, även det ett brons, i -65 kg.

1984 tog Elisabeth Karlsson, IK Södra, ett silver på VM, den första medalj en svensk tagit på ett världsmästerskap. Hennes son, Marcus Nyman, SPIF, har fortsatt familjetraditionen med guld i junior-EM 2009, brons i junior-VM 2008 samt EM-guld 2010, EM-brons 2011 och EM-brons 2016.

Robin Pacek lyckades på EM 2016 vinna en bronsmedalj, en placering som säkrade hans OS-plats samma år i Rio.

2019 lyckades både Tommy Macias, Saltsjö, och Anna Bernholm, Frövi, ta medalj på Europeiska Spelen, Macias guld i -73-klassen och Anna brons i -70-klassen. Och på VM samma år lyckades Tommy Macias bärga den första svenska herrmedaljen i ett världsmästerskap i judo, genom ett silver.

Svenska Judo-Olympier
Marcus Nyman, Sveriges meste judoolympier med tre OS under bältet. Foto: Nicklas Mattsson

 

1964 i Tokyo infördes judon på OS-programmet. Det dröjde till München 1972 innan den förste svensken kvalificerade sig för OS. Sverige representerades då av Tommy Tegelgård från Stockholms Judoklubb som tävlade i mellanviktsklassen. Han fick tyvärr ingen medalj., och inte heller Anders Hellqvist från Stockholms Judoklubb som deltog 1984 i Los Angeles.

I Paralympics har Sverige dock stått på pallen, då synskadade Kenneth Henningsson från Kristinehamns Judoklubb tog en bronsmedalj i Söul 1988. Nicolina Pernheim har deltagit vid Paralympiska sommarspelen 2008 i PekingParalympiska sommarspelen 2012 i London samt vid Paralympiska sommarspelen 2016 i Rio och 2021 i Tokyo.

Sedan 1992 har även damer tävlat i OS, bland dem Pernilla Andersson och Sanna Askelöf från stockholmsklubbarna SPIF och IK Södra. 2012 i London deltog Marcus Nyman, SPIF, i OS som ende svenske judoka.

Till OS i Rio de Janerio 2016 hade hela fyra svenskar kvalificerat sig, Mia HermanssonRobin Pacek (EM-brons samma år), hans bror Martin Pacek och ännu en gång, Marcus Nyman (som denna gång förlorade bronsmatchen och slutade 5:a). Övriga svenskar blev oplacerade.

OS 2021 (trots det kallat Tokyo 2020) kvalificerade sig Tommy Macias, Anna Bernholm, Robin Pacek och Marcus Nyman att tävla för Sverige. Samtliga blev utslagna ur turneringen före kvartsfinalerna (som man måste ta sig till om man ska ha chans på åtminstone brons).

 
Hey Judoka!
Are you visiting Stockholm?
Feel free to come by and practice with us! Please contact: sjk@stockholmsjudoklubb.se
Judodräkter:
SJK har ett samarbete med
Green Hill Sports
Uppge kod SJK20 så får du 5% rabatt i webbshopen.

Klubbkläder:
Se vår shop hos Stadium!